Im nas więcej, tym weselej

Gwar, śmiech i zapach ciasta drożdżowego towarzyszyły nam na warsztatach kulinarnych. Kucharek było kilkanaście, a każda miała własny przepis na sukces. Ale ponieważ dzisiaj zaszaleliśmy ilościowo - 1 kg mąki i tyleż samo pieczarek, kapusty, cebuli itp., to pracy starczyłoby nawet dla kilkudziesięciu chętnych do krojenia, wyrabiania ciasta i smażenia. Najważniejsze, że wyszło. Puchate, mięciutkie, z chrupiącą skórką - paszteciki pieczarkowo-serowe oraz kapuśniaczki.

 

Przepis początkowy, ze względu na mylne przeliczenia został zmodyfikowany na:

550 g mąki

250 ml mleka

2 jajka

70 g drożdży świeżych

50 g cukru

szczypta soli

50 g masła

Na farsz: papryka, 2 cebule, 500 g pieczarek, ser żółty pocięty na małą kostkę. Rozbełtane jajko do posmarowania pasztecików z wierzchu oraz zioła do posypania - czarnuszka, kminek, oregano. Pieczemy według rady Pani Beatki, 20 min w 170 stopniach. Grzanie góra dół.

 

Comments are closed.

Skip to content