Blog

Dziś w kuchni rządzą mężczyźni

  Przynajmniej symbolicznie. Panowie zaglądają ostatnio na warsztaty nie tylko w celach degustacyjnych, ale także dają się namówić na aktywne uczestniczenie w przygotowaniach. Niektórzy okupili to krwią przy obieraniu czosnku, ale jak to mówią: "gdzie drwa rąbią, tam wióry lecą". Dzisiaj był dzień pasztetów wege, czyli dyniowego i z cukinii, a do tego udało nam…
Read more

Światowy Dzień Jaja

Czy kura zielononóżka znosi zielone jaja? Ile gotuje się jajko na twardo? Jak duże jest jajo strusia? Z okazji Międzynarodowego Dnia Jaja (obchodzonego w drugi piątek października - 8.10.2021) my, smakosze jajek w formie wszelakiej właśnie dziś uczciliśmy ten szczególny dzień. Były zagadki, kawały, obieranie jajek na czas oraz przerzucanie się "śmierdzącymi jajami", czyli balonami.…
Read more

Hej, ha! Rzeczne opowieści

Zachodni wiatr, kołysał nas i było to wspaniałe! Wisła jest doceniana tylko przez turystów, a to duży błąd. Rejs był dla Mieszkańców prawdziwą przygodą. Z jednej strony dlatego, że decyzja o wycieczce zapadła błyskawicznie, a z drugiej dlatego, że chociaż wszyscy mówią, że prognozy pogody kłamią, to jednak aż tak kłamać nie mogą. Dzisiejsza wyprawa…
Read more

Im nas więcej, tym weselej

Gwar, śmiech i zapach ciasta drożdżowego towarzyszyły nam na warsztatach kulinarnych. Kucharek było kilkanaście, a każda miała własny przepis na sukces. Ale ponieważ dzisiaj zaszaleliśmy ilościowo - 1 kg mąki i tyleż samo pieczarek, kapusty, cebuli itp., to pracy starczyłoby nawet dla kilkudziesięciu chętnych do krojenia, wyrabiania ciasta i smażenia. Najważniejsze, że wyszło. Puchate, mięciutkie,…
Read more

Skip to content